כיצד לעזור לילדים ללמוד לחלוק דברים עם אחרים?

רגיל
כיצד ללמד את הילדים לחלוק. צילום מאתר www.dreamstime.com

כיצד ללמד את הילדים לחלוק. צילום מאתר http://www.dreamstime.com

מודה ומתוודה; לא תמיד היה לי קל בתור ילדה לחלוק את חפציי וצעצועיי האישיים עם אחרים (הרבה יותר קשה היה לי לחלוק אותם עם אחיי הצעירים ממני) וכך גדלתי להיות נערה שאם מישהו בבית חשב להתיז על עצמו מהבושם שלה, נניח, זה היה מוציא אותה מדעתה. לימים בגרתי וכמו כולם- גם השתנתי לא מעט וכעת, כאם בעצמי, חשוב לי ללמד את ילדיי הרכים כיצד להיות נדיבים, כאלה שנוח להם בקלות לחלוק ממה שיש להם עם אחרים- אך עדיין לשמור על היכולת שלהם לעמוד על דעתם ולשמור על שלהם באופן נינוח.

לטובת קבלת הטיפים הללו, התייעצתי עם ד"ר שלום מ.פיש, (סופר ופסיכולוג התפתחותי) , שגם יועץ לחברת פמפרס, וזה מה שהיה לו להסביר: 

 

שמשו כמודל לחיקוי-  זו עשויה להיות נקודה מובנת מאליה, אך לא מעט הורים חוטאים פה ושם כשהם לא ממחיזים את השיתוף שלהם אל מול הילדים ובכך הילדים עלולים "לפספס" את הדוגמה האישית;  חשוב לאפשר לילד לראות כיצד ההורים חולקים דברים זה עם זה, עם ילדים נוספים במשפחה ועם אחרים. מומלץ גם להזכיר לו דוגמאות למקרים בהם חלקו האחד עם השני וכך ניתן לוודא שהוא מבין שהן אכן התרחשו. החזרה העקבית על דפוס ההתנהגות החיובית תותיר את חותמה עם הזמן ולכן חשוב להתמיד ולהדגים בכל סיטואציה רלוונטית.

לשבח התנהגות טובה- לעתים יש ממש לצפות בילד ולנסות לאתר מקרים שבהם הוא חולק משהו עם מישהו אחר, ואין זה משנה אם מבוגר או ילד אחר. חשוב להחמיא לו באופן כזה שהילד יבין את  מהות המחמאה ויזהה את הנקודה שבה היא ניתנה לו.  זה יגביר את הסיכוי שימשיך בהתנהגות טובה זו גם בסיטואציות חברתיות נוספות וינסוך בו ביטחון בכך שהוא פועל באופן הנכון.

אימון בפגישות משחק עם ילדים אחרים- על מנת ללמוד לחלוק עם אחרים, נדרש אימון רב. נצלו מפגשי משחק של הילדים עם חבריהם על מנת "לסמן" להם הזדמנויות בהן אפשר ורצוי היה לחלוק עם החבר, אלו הן פגישות נפלאות לפתח בהן את כישוריהם החברתיים, בשעה שההורים משגיחים.

להקפיד שיהיה משהו מתאים לכל אחד-רוב הקשיים סביב שיתוף עם אחרים, צצים כששני ילדים רוצים את אותו הצעצוע בדיוק באותו הזמן. קל להימנע ממחלוקת כזאת אם מאפשרים לכל ילד לשחק עם צעצוע זהה. נכון- לא תמיד מעשי כי לא תמיד יש כפילויות מכל דבר, אך במקרים כאלה ניתן לחפש צעצוע דומה או מקביל- "שיספק את הסחורה".  כאן, אגב- זו הזדמנות מעולה לאמן את הילדים לערוך משחק בתורות, מה שיתאים בעיקר לילדים מתחת לגיל 4.  מה צריך להיות משך התורות? לפי התחושה שלך כהורה ובהתאם לאישיותו של כל ילד על פי תגובותיו. בדרך כלל לילדים צעירים קשה להמתין בסבלנות זמן ממושך ולכן עדיף להקפיד על תורות קצרים ולהגדיר אותם מראש.

טיפ אחרון ולא פחות חשוב: חשוב לזכור שהלמידה לחלוק עם אחרים היא תהליך. היא לא מתרחשת בין לילה ויש הרבה ילדים שנעים בין נקודות פסגה לשפל בדרך להפנמת היכולת הזאת. מומלץ לקבוע לעצמכם מטרות בכל הקשור ללמידה זו של הילד, אך יחד עם זאת גם לטפח ציפיות מציאותיות. תיווך מתוזמן היטב והרבה אהבה יסייעו בדרך להצלחה וכך, לא יידרש זמן רב עד שהילד ירכוש כישורים בסיסיים שיוכל ליישם במהלך חייו.

רוצים לקבל תיק של אימג'נריום במתנה? הכנסו ללינק הזה והרשמו לפעילות 🙂 

תאהבו את הילדים ותשמרו עליהם

שלכם

כרמל

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s